EKO-LOGIKA
sztuka roślinnego gotowania
Innowacja edukacyjna dla szkół branżowych o profilu gastronomicznym
– w kontekście podstawy programowej oraz nowych trendów w żywieniu i gastronomii
Drodzy Dyrektorzy i Nauczyciele!
Z radością witamy Was w przestrzeni promującej innowację Eko-logika. To unikatowy produkt edukacyjny, wybrany przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, do wdrożenia w 50 polskich szkołach branżowych o profilu GASTRONOMICZNYM.
Każda szkoła otrzymuje od nas pełną opiekę:
Warsztaty wegańskie dla uczniów
Produkty spożywcze do gotowania podczas zajęć
Doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego
Poradniki wegańskiego gotowania dla uczniów
Materiały edukacyjne dla szkoły i nauczycieli
Gotowe scenariusze warsztatów wraz z video materiałami
Warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
Certyfikację i tytuł Szkoły Mistrzów Innowacji
Autorzy Innowacji
Eko-logika jest wynikiem i podsumowaniem projektu innowacyjnego zrealizowanego przez Dorotę i Tomasza Ryglów w ramach Inkubatora Innowacji Społecznych TransferHUB prowadzonego przez Fundację Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych FISE, PwC Polska Spółka z o.o. oraz Fundację Pracownię Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”.
Innowacja była testowana w 2 szkołach branżowych:
CO ZYSKUJĄ SZKOŁY BIORĄCE UDZIAŁ W PROJEKCIE?
Innowacja odpowiada na realne potrzeby:
Program nauczania szkół gastronomicznych nie nadąża za trendami
Lokalne rynki pracy nie są w stanie zapewnić zatrudnienia absolwentom gastronomików
Absolwenci szkół pracują często poniżej kwalifikacji
Innowacja realnie pomaga:
u 90% uczniów wzrosła wiedza nt. weganizmu
wg 90% uczniów udział w warsztatach w stopniu bardzo dużym lub znacznym podniósł ich szanse na znalezienie pracy w gastronomii
81% uczniów odkryło, że kuchnia bezmięsna może być smaczna i zdrowa
EFEKTY UCZESTNICTWA UCZNIÓW W INNOWACJI
Bliskie rezultaty:
- Poznają przepisy kulinarne
- Uczą się gotować potrawy wegańskie
- Zdobywają wiedzę na temat kuchni wegańskiej
- Zdobywają nowe umiejętności pozwalające na bardziej efektywne gotowanie
- Mają większą gotowość do aktywnego szukania pracy w zawodzie kucharza
- Zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne związane ze zdrowym żywieniem i ekologicznym żywieniem oraz wpływu diety na zdrowie człowieka
- Przywiązują większą wagę do zdrowego trybu życia i ekologii
Rezultaty w perspektywie długofalowej:
- Lokalna agroturystyka oferuje klientom potrawy kuchni wegańskeij i zatrudnia uczestników warsztatów do ich przygotowania
- Uczestnicy warsztatów znajdują zatrudnienie w gastronomii oferującej kuchnię wegańską
- Szkoły gastronomiczne oferują ściEżkę specjalizacyjną związaną z kuchnią wegańską
JAK PRZEBIEGA WDROŻENIE INNOWACJI?
By szkoła mogła wziąć udział w projekcie musi:
- mieć gotowość do wprowadzenia innowacji do programu nauczania
- oddelegować min. 1 nauczyciela, który będzie ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty
- zbudować min. 10 osobową grupę uczniowską, która weźmie udział w pięciu 4-godzinnych warsztatach z wege kuchni
6 KROKÓW DO WDROŻENIA AGRO-LOGIKI W SZKOLE
Krok 1
Wypełnij formularz
Krok 2
Rozmowa w celu omówienia szczegółów i kalendarza wdrożenia
Krok 3
Wypełnienie dokumentacji zgłoszeniowej
Krok 4
Warsztaty dla nauczycieli i uczniów
Krok 5
Rozszerzenie programu nauczania szkoły o program Eko-logiki
Krok 6
Certyfikacja szkoły i wręczenie dyplomu Szkoły Mistrzów Innowacji