Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim zwycięzcą konkursu POPOJUTRZE_zawodowo w obiektywie.
W #POPOJUTRZE_ZAWODOWO od 15 września do końca stycznia br. trwał konkurs „POPOJUTRZE_ZAWODOWO w obiektywie”.
Do udziału zaprosiliśmy wszystkich Uczniów, Nauczycieli oraz Dyrekcję Szkół uczestniczących we wdrożeniu jednej z trzech Innowacji w ramach projektu POPOJUTRZE_ZAWODOWO: „AGR-EKO-LAB”, „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania”, „PROJEKTOWANIE RZEMIESLINKÓW”.
Celem konkursu była promocja Innowacji skalowanych w polskich Szkołach. Zebraliśmy fantastyczny materiał i Komisja konkursowa naprawdę nie miała łatwego wyboru.
Nagrodę główną w rywalizacji międzyszkolnej ex aequo zajęły dwie Szkoły:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie
Zespół Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim
EKO-LOGIKA
Sztuka roślinnego gotowania w Zespole Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim
Edukacyjna innowacja społeczna „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania” realizowana w ramach projektu „POPOJUTRZE_ZAWODOWO” w Zespole Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w OSTROWCU ŚWIĘTOKRZYSKIM miała formę szkolenia, które trwało od 04 – 18.10.2022 r.
Do projektu zgłosiło się 12 uczniów uczęszczających do trzeciej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy są pasjonatami sztuki kulinarnej. Uczniowie Ci pragnęli wzbogacić swoją wiedzę dotyczącą aktualnych trendów w żywieniu oraz rozwinąć umiejętności przygotowywania roślinnych potraw. Uczniowie wykazali się bardzo dużym zaangażowaniem w czasie trwania warsztatów, aktywnie biorąc udział w zajęciach i dyskusjach. Taką postawę dużego zainteresowania i zaciekawienie tematyką dodatkowo potęgował w uczestnikach prowadzący cykl warsztatów Szef Kuchni Bałtowski Zapiecek – Mariusz Jamroszczyk, którego profesjonalizm zaznaczał się w wypowiedziach i opiniach uczniów w trakcie, jak i po zakończonym szkoleniu. A oto niektóre z nich:
Edukacyjna innowacja społeczna „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania” realizowana w ramach projektu „POPOJUTRZE_ZAWODOWO” w Zespole Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w OSTROWCU ŚWIĘTOKRZYSKIM miała formę szkolenia, które trwało od 04 – 18.10.2022 r.
Do projektu zgłosiło się 12 uczniów uczęszczających do trzeciej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy są pasjonatami sztuki kulinarnej. Uczniowie Ci pragnęli wzbogacić swoją wiedzę dotyczącą aktualnych trendów w żywieniu oraz rozwinąć umiejętności przygotowywania roślinnych potraw. Uczniowie wykazali się bardzo dużym zaangażowaniem w czasie trwania warsztatów, aktywnie biorąc udział w zajęciach i dyskusjach. Taką postawę dużego zainteresowania i zaciekawienie tematyką dodatkowo potęgował w uczestnikach prowadzący cykl warsztatów Szef Kuchni Bałtowski Zapiecek – Mariusz Jamroszczyk, którego profesjonalizm zaznaczał się w wypowiedziach i opiniach uczniów w trakcie, jak i po zakończonym szkoleniu. A oto niektóre z nich:
Poznajcie opinie Uczniów i Uczennic:
ZUZANNA BOROŃ
Świetnie spędziłam czas, miło było uczyć się słuchając kogoś, kto realizuje się z taką pasją! |
WERONIKA DUSZA
|
NATALIA MICHALSKA
|
OLIWIA PĘKOWSKA
|
KAMIL PRZYDATEK
|
NATALIA SALAMON
|
WERONIKA SOBCZYK
Gotowanie to moja pasja, dlatego z chęcią zgłosiłam się do udziału w tym projekcie. Była to doskonała okazja do nauki, odkrywania nowych smaków i poznawania nowych potraw.
AGNIESZKA STAWIARSKA
Wzięłam udział w vege warsztatch, ponieważ chciałam dowiedzieć się czegoś więcej o wegańskiej kuchni, i nie zawiodłam się. Rzeczywiście, wzbogaciłam swoją wiedzę o bardzo dużo nowych informacji na temat surowców roślinnych i metod ich obróbki. Była to fajna przygoda, pozytywnie wspominam ten czas. |
ZUZANNA ŻABICKA
|
Uczniowie – uczestnicy wraz z koordynatorkami projektu – nauczycielkami przedmiotów zawodowych gastronomicznych, paniami Ewą Adamczyk i Bożeną Mazik, przystąpili także chętnie już od dnia pierwszego warsztatu, tj. 04.10.2022 r., do ogłoszonego konkursu „POPOJUTRZE_ZAWODOWO w obiektywie”, tworząc i publikując różne materiały wideo, zdjęcia oraz inne opracowania, które ukazywały realizowaną innowację w naszej szkole. Ich kreatywność i aktywność zostały przez kapitułę konkursową dostrzeżone i wysoko nagrodzone, przyznaniem nagrody głównej. Ponadto, dwie najbardziej aktywne uczennice – uczestniczki projektu otrzymały wyróżnienia indywidualne, były to:
BIANKA CIMAŁA
ZUZANNA ŻABICKA