Zespół Szkół Centrum Kształcenia w Brzostowie zwycięzcą konkursu POPOJUTRZE_zawodowo w obiektywie.
W #POPOJUTRZE_ZAWODOWO od 15 września do końca stycznia br. trwał konkurs „POPOJUTRZE_ZAWODOWO w obiektywie”.
Do udziału zaprosiliśmy wszystkich Uczniów, Nauczycieli oraz Dyrekcję Szkół uczestniczących we wdrożeniu jednej z trzech Innowacji w ramach projektu POPOJUTRZE_ZAWODOWO: „AGR-EKO-LAB”, „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania”, „PROJEKTOWANIE RZEMIESLINKÓW”.
Celem konkursu była promocja Innowacji skalowanych w polskich Szkołach. Zebraliśmy fantastyczny materiał i Komisja konkursowa naprawdę nie miała łatwego wyboru.
Nagrodę główną w rywalizacji międzyszkolnej ex aequo zajęły dwie Szkoły:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie
Zespół Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim
ZSCRK w Brzostowie – placówka z wieloletnią tradycją
ZS CKR w Brzostowie to placówka z wieloletnią tradycją, mieści się w zabytkowym pałacu, stojącym w centrum pięknego parku. Okoliczności przyrody, tchnienie historii, i środki, które przekazuje szkole Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, sprzyjają zarówno nauce, jak i rozwijaniu pasji.
Szkoła od lat kształci młodych ludzi, dając im możliwość zdobycia zawodu ( technik żywienia i usług gastronomicznych, technik weterynarii, technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki) oraz zdania matury i kontynuowania nauki na studiach wyższych – pokrewnych zawodowi lub innych. Absolwenci wybierają kierunki rolnicze i gastronomiczne, ale również inne, np. budownictwo czy biotechnologię. Wśród naszych uczniów mamy olimpijczyków i stypendystów ministerialnych.
W szkole kładziemy nacisk na integrację teorii z praktyką. Wiedzę teoretyczną za zajęciach praktycznych wcielamy w życie. Oprócz tego stwarzamy uczniom możliwości rozwoju biorąc udział w konkursach, warsztatach i szkoleniach. U nas nie ma nudy.
EKO-LOGIKA
Sztuka roślinnego gotowania w ZSCRK w Brzostowie
Warsztaty „EKO-LOGIKA. Sztuka roślinnego gotowania” były okazją do poszerzenia wiedzy i wzmocnienia kompetencji uczniów II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pod czujnym okiem szefa kuchni Jakuba Ignysia młodzież zgłębiła tajniki potraw kuchni wegetariańskiej.
Poznajcie opinie Uczniów i Uczennic
PATRYK:
Na szkoleniu podobały mi się wykłady oraz dobra organizacja pracy. Pan, który te wykłady prowadził, Jakub Ignyś, potrafił stworzyć z prostych produktów coś niesamowitego i to bez mięsa! Nauczyłem się sporządzać świetny tatar wegański. Do tej pory wykorzystuję wiedzę do przyrządzania pysznych potraw.
MAGDA:
Przygotowane potrawy wpisują się w nurt ochrony środowiska i rezygnacji z potraw na bazie mięsa.
WERONIKA:
Poznałam wiele nowych smaków i zdobyłam nowe umiejętności. Prowadzący był bardzo uprzejmy, przyjazny i pomocny. Dowiedziałam się, jakie są zamienniki mięsa.
KORNELIA I MONIKA:
Dzięki warsztatom zrozumiałyśmy, że kuchnia wege jest dobra, prosta w przygotowaniu oraz zdrowa. Przygotowywałyśmy nowe potrawy – wegańskie burgery i wegańskie sushi.
EMILIA:
Zajęcia przeprowadzone przez pana Jakuba Ignysia były bardzo interesujące. Poznałam różne rodzaje wegetarianizmu i różne wegetariańskie potrawy. Pyszny był makaron ryżowy smażony z fasolką, imbirem i tofu.
JADZIA:
Pogłębiłam swoją wiedzę, nabyłam nowe umiejętności, spróbowałam ciekawych smaków. Do tej pory w codziennym gotowaniu korzystam z tych rad i zaczęłam częściej rezygnować z mięsa. Nauczyłam się robić wegańskie sushi, przepyszną zupę marchewkową, tatara z suszonych pomidorów i wiele innych potraw.
AMELIA:
Na warsztatach panowała bardzo miła atmosfera. Nauczyłam się gotować pyszne kaszotto z dynią i spring rollsy.
ZUZANNA:
Zdobyta wiedza i umiejętności będą przydatne w naszym przyszłym zawodzie gastronomicznym. Potrawy oraz niektóre dania mogą być podane klientom z alergiami, czyniąc lokal dostępnym dla wszystkich. Wiedza teoretyczna przedstawiona na warsztatach była jasna i łatwa do zrozumienia.
KINGA:
Ciekawe warsztaty z gotowania różnorodnego jedzenia. Pan prowadzący posiadał duże doświadczenie, którym chętnie się z nami podzielił. Poznałam zamienniki mięsa w kuchni codziennej.
OLIWIA:
Dzięki kursowi spojrzeliśmy na nowo na kuchnię wegańską. Potrawy bez mięsa nie muszą być skomplikowane i trudne w przygotowaniu.
ADAM:
Zajęcia były ciekawe i różnorodne, poznaliśmy wiele smaków. Wiedza, którą zdobyłem na pewno mi się przyda w życiu. Najbardziej podobało mi się przyrządzanie burgerów wegańskich.